Explore Sweden

Svenska sevärdheter 10 i topp

Vi listar de tio bästa sevärdheterna runt om i Sverige som du måste se sommaren 2023


Ales stenar. Fotograf: Edwin Philip

Fotograf: Edwin Philip

Ales stenar 

Ales stenar ligger på höjden ovanför Kåseberga öster om Ystad. Det är en av Sveriges mest mytomspunna sevärdheter - är det ett gravmonument eller en urgammal astronomisk kalender?  Stenarna är placerade så att solen går ner vid det nordvästra hörnet på sommaren och går upp vid motsatta hörnet på vintern.

De 59 stenarna bildar formen av ett skepp och hela skeppssättningen är 67 meter lång och 19 meter bred. Troligen restes stenarna någon gång ca 500–1 000 e.Kr. under järnåldern.

Läs mer.. 

Varberg kallbadhus

Varberg kallbadhus

En av västkustens alla pärlor. Här kan du året runt njuta av ett energigivande & svalkande dopp i havet, för att därefter slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt. Vill du inte bada är det lika trevligt att bara ta en fika & njuta av arkitekturen.
Traditionen med kalla och varma bad går långt tillbaka i tiden.

Läs mer..

Sala silvergruva

Fotograf: Torbjörn Gylleus, @gylleus_photography

Sala Silvergruva

I minst 500 år bröts det mineraler i Sala Silvergruva. Majoriteten av dessa sekler gick ut på att utvinna silver till Kronans mynt, men även zink, bly och dolomit bröts. 
Gruvbrytningen började så tidigt som sent 1400-tal och under Vasatiden, det vill säga första hälften av 1500-talet, så hade gruvan sin glansperiod med enorma mängder utvunnet silver, det kunde vara upp till 4 ton silver per år under vissa perioder.
1908 gick aktiebolaget Sala Zink i konkurs, vilket resulterade i att gruvdriften lades ner, gruvarbetarna förlorade sina jobb och efter mer än 400 år var epoken slut. 

Läs mer..

Gammelstad Kyrkby luleå

Gammelstad Kyrkby

Gammelstads Kyrkstad är ett världsarv och är en av de bäst bevarade kyrkstäderna i Sverige. Från att ha varit en kyrk- och handelsplats, utvecklades det till en större stad och Luleå grundades. Kyrkstaden utgörs av 405 kyrkstugor, den gamla stenkyrkan, det gamla vägnätet och äldre byggnader. Sedan 1992 finns Gammelstad med på UNESCOS lista över världsarv. Nederluleå Kyrka har stått på samma plats sedan 1492, vilket gör den till Sveriges största stenkyrka från senmedeltiden. 

Läs mer..

Birka. Foto: Birkamuseet

Birka

Birka brukar kallas för Sveriges första stad, då det är en stad som vikingarna bodde i. Vikingastaden Birka ligger på ön Björkö i Mälaren, som faktiskt var vikingarnas viktigaste handelsplats.
Till Birka kan du åka för att gå på strövtåg i kulturlandskapet, följa med på en guidad visning i fornlämningsområdet, besöka vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med tidstypiska vävstugor och smedjor.

Läs mer..

höga kusten

Foto: Höga Kusten Destinationsutveckling

Höga kusten

Höga kusten är ett område längs Ångermanlands kust som har karaktäriserats av dom effekter som landhöjningen och inlandsisen skapat i form av ett varierat och kuperat landskap.
Höga kusten ligger mellan Örnsköldsvik och Härnösand och har fått sin prägel av hur landet reste sig efter istiden. Området är utsett som ett naturvärldsarv av UNESCOS.

Läs mer.. 

kalmar slott

Kalmar Slott

Slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under en lång tid var Kalmar Slott en väldigt betydelsefull försvarsanläggning, och kallades för rikets nyckel av sitt strategiska läge. Ända sedan dess så har flera kungar regerat på slottet och många av dom har satt sin egna prägel på slottet. 

Läs mer..

visby ringmur

Visby Ringmur

Riktigt varför ringmuren byggdes finns det ingen kännedom på, det man vet är att det säkert var av flera anledningar. På 900-talet och redan ännu tidigare hade Gotland en väldigt betydande handel, vilket gjorde Visby till en stad med rikedom. Borgarna i staden var medvetna om att rikedomen kunde locka till sig sjörövare och krigsherrar för att plundra staden, och det är nog därför ringmuren byggdes.
Ringmuren är 3,44 km lång och har två olika delar, Sjömuren och Landmuren. Sjömuren byggdes omkring 1250-1260 och Landmuren byggdes omkring 1270-1288. Dom två delarna har även olika höjder, Sjömuren är ungefär 5,5 meter hög medans Landmuren är ungefär 10-11 meter hög.

Läs mer..

Lunds domkyrka

Foto: Juliana de Filippis

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är faktiskt Sveriges mest besöka kyrka. Domkyrkan är 900 år gammal och erbjuder besökarna en unik vandring i tid och rum.
Spana in det fantastiska, 600 år gamla astronomiska uret eller hälsa på jätten Finn i kyrkans krypta. Kyrkan är öppen varje dag och har ständigt guidade turer.

Läs mer..

Njupeskärs vattenfall

Njupeskärs vattenfall

Njupeskärs vattenfall är 93 meter högt och är därför ett av Sveriges högsta. Vattnet faller helt fritt i 70 meter och i forsdimman precis intill fallet finns massor av kärlväxter, lavar och ovanliga mossor; och flera av dom behöver ständig och mycket fukt för att överleva.  

Läs mer..

Mysigaste campingen

Nästa lista blir om små och mysiga campingar i Sverige. Har du en gömd pärla som du skulle vilja dela med dig av? 
Namn E-post Meddelande Skicka in