Explore Sweden

FilipstadSe och göra i Filip Stad. Fotograf:  Klara Thorell

Fotograf: Klara Thorell

Se & göra

Här listar vi vad man kan se och göra i Filipstad

Långbans gruvby

Välkommen till en av världens mineralrikaste platser. För 1,8 miljarder år sedan bildades dessa mineral, men det skulle dröja ända fram 1500-talet innan man började bryta järnmalm. I början av 1970-talet tystnade dock gruvdriften för gott. Gruvbyn lever däremot än idag med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar, vackra natur, spännande historier och minnen som har sitt ursprung i tidernas begynnelse.

Hornkullens silvergruva

Enligt legenden bröts silvermalm i Hornkullen redan före Digerdöden, alltså omkring 1350. Gruvområdet utgör ett unikt monument över svensk gruvdrift. Det finns flera olika gruvhål i Hornkullen, med det är Dunderkammaren som länspumpas och är möjlig att gå ned i. Med lite fantasi kan man höra släggorna slå och stånggången gnissla. Kanske kan man tänka sig lukten och röken från tillmakningseldarna.

Lesjöfors museum

Ett arbetslivsmuseum utöver det vanliga. Museet ger en rik beskrivning av några generationers arbete och levnadsvillkor, och en förståelse för den förändring samhället genomgått under senare delen av 1900-talet.

OLW Snacksbutiken

Sedan 1967 har OLW producerat snacks i hjärtat av Värmland och nu finns äntligen deras efterlängtade snacksbutik i Filipstad – en riktig oas av snacks. Utöver försäljning av OLW:s produkter och unika souvenirer kommer besökare kunna ta del av allt från cheez doodles® historia till hur chips produceras i OLW:s fabrik.

Wasa Knäckebröd Butik & Museum

Barilla/Wasabröd har funnit i Filipstads sedan 1931. Intill fabriken finns ett museum och en butik med fabriksförsäljning av Wasabröd och Barillas produkter.

 

Hitta fler upplevelser här 


restauranger i Filipstad. Foto: Klara Thorell

Foto: Klara Thorell

Mat & dryck

Restauranger, kaféer och pubar i Filipstad

Big Hill Lodge

En familjeägd restaurang, bar och café, belägen på toppen av vackra Storhöjden. Med varm atmosfär och milsvid utsikt serveras en välsmakande meny med inspiration hämtad från skogens rika skafferi.

Hennickehammars Herrgård

Frukost, lunch och middag där säsongsbetonade och dagsfärska råvaror av bästa kvalité står i fokus. Spännande och intressanta smakkombinationer kompletteras med utvalda drycker.

Hertig Karl Bistro

Smakfulla middagar och luncher. På menyn finns allt från trerätters middag till enklare tilltugg.

 

Fler tips på resturnager hittar du här

hotell i Filipstad. Foto: Qvistform

Foto: Qvistform

Övernattning

Hotell och campingar i Filipstad

Hotell Hertig Karl

Hotell mitt i Filipstad med personlig miljö, hemtrevlig atmosfär och god gästfrihet.

Hennickehammars Herrgård

Idyllisk herrgårdsmiljö med spa och upplevelser.

Saxå bruk

Historiskt och gemytligt boende i Saxå herrgård, granne med Saxå golfklubb.

Gammelkroppa skogsskola & konferens

Mitt i den värmländska skogen vid sjön Yngen ligger Gammelkroppa skogsskola med tillhörande hotellrum.

Fler tips på övernattningar hittar du här