Explore Sweden
Superscript

Sverige är känt för sina starka varumärken, här är några - stora som små.

Sverige är ett innovativt och exportstarkt land med varumärken som IKEA, VOLVO, H&M, Spotify, Skype. 

Kläder för världen 

Hennes & Mauritz grundades av Erling Persson, som öppnade den första butiken i Västerås 1947. Den hette då Hennes och sålde enbart damkläder. År 1968 köpte Erling Persson företaget Mauritz Widforss Handels AB som sålde jaktutrustning och herrkläder. Företaget kom då att byta namn till Hennes & Mauritz och sålde både herr- och damkläder. 

H&M

Musik till alla

Spotify är ett svenskt multinationellt företag som sedan den 7 oktober 2008 tillhandahåller en tjänst för att lyssna till strömmad musik och poddradioprogram över Internet.


Möbelföretaget som tog över världen

IKEA är ett multinationellt möbelföretag, som grundades i Sverige år 1943 av Ingvar Kamprad när han var sjutton år gammal. Från början såldes fröer, julkort, fotoramar, klockor, reservoarpennor, smycken, nylonstrumpor, plånböcker, kulspetspennor och annat som Kamprad kom över. Möbler började säljas på postorder 1948 och från 1955 började egendesignade möbler säljas.

Haglöfs

Haglöfs tillverkar kläder, skor och utrustning för människor intresserade i ett aktivt friluftsliv. Företaget grundades i Sverige år 1914 och har växt från en liten ryggsäckstillverkare till en av världens ledande tillverkare av tekniska och hållbara outdoor-produkter, tack vare en modern produktutveckling och strategisk distribution.