Explore Sweden

Kiruna

Här är ljuset ljusare, kylan kallare, topparna högre, ytorna större och läget nordligare än någon annanstans i Sverige. Kiruna är Sveriges nordligaste kommun och Sveriges största till ytan. 
göra i kiruna


Se & göra

Vad ska man se och göra i Kiruna? 

LKAB:s Visitor Centre

Gruvan i Kiruna är klassad som världens största underjordiska järnmalmsgruva, en häftig verksamhet där malmen bryts djupt under markytan med förarlösa tåg och fjärrstyrda maskiner. Visningsgruvan LKAB:s Visitor Centre är en av Sveriges bästa sevärdheter och har fått högsta betyg i den internationella guideboken Lonely Planet. 
Med buss direkt från turistcentret åker du rakt ner i berget och till LKAB:s Visitor Centre på 540 meters nivå. Guiden visar dig runt i den 20 000 kvm stora besöksanläggnignen och i den autentiska gruvmiljön finns det utställningar, maskiner och filmer som visar hur förädlingen och gruvbrytningen går till.

Pris: 

Barn 6-15 år(minst fyllda 6år och minimumlängd på 110 cm) 115:-

Student/Senior 65+ år 350:-

Vuxen 450:-

Icehotel

Besök Icehotel och det arktiska vinterlandskapet i Norra Lappland, platsen i Sverige som under de allra flesta månaderna under året är täckt med ett tjockt lager gnistrande vit snö, och där Torneälvens trafik består av skotrar och hundspann.
Utöver att Icehotel är ett hotell så är det också en konstutställning med växlande originalkonst av snö och is. Varje vinter så skapas Icehotel i nya tappningar, helt och hållet av Torneälvens is. 

Priser vintersäsong:

Barn 0-4 år Gratis i sällskap med betalande vuxen

Barn 5-12 år 125:-

Student/Senior 249:-

Vuxen 349:- 

fika i stockholm


Mat & dryck

Tips på restauranger, barer, kaféer i Kiruna

 Ripan Kitchen

På Ripan Kitchen tas mat och dryck på allvar, och måltiderna anpassas efter vilka råvaror som är bäst för säsongen. Ripan strävar alltid efter att välja det med etiska och  miljövänliga alternativet, och väljer alltid så lokala råvaror som möjligt. I vinkällaren så lagras de viner som gifter sig bäst med smakerna på menyn med lappländska smaker, vill du fördjupa dig mer om lappländska smaker så erbjuder Ripan Kitchen matlagningskurser och inspirerande dryckesprovningar.
För att skapa matupplevelsen så har Ripan använt sig av de tre kulturerna i stan och naturens egna färger och former, vilket resulterar i att smakmenyn gestaltar Kirunas kulturer och den arktiska livsstilen. 

Icehotel Restaurant

En flykt från minusgraderna, men fortfarande med isen och omgivningen i fokus.  Med lokala, utvalda råvaror serveras delikatesser såsom älg, fjällröding, ren och åkerbär. Du kan antingen välja bland rätterna i deras À la carte meny eller förboka en ismeny med dryckespacket som är speciellt framtagen till måltidsupplevelsen. 
Köket sätter en kontinental twist på lokala ingredienser som används, som är hämtade från älvar, myrar, skogar och berg i deras omgivning. 
Den otroligt vackra isen från Torneälv adderar ännu ett spännande element till er middagsupplevelse i form av tallrikar, skålar eller bordsdekorationer. 

hotell kiruna


Övernattning

Hotell och campingar i Kiruna. Här är våra favoriter.


Camp Ripan

Camp Ripan är ett lite ovanligare hotell, då gästerna bor i bekväma stugor med  hotellstandard och naturen precis runt hörnet. En privat plats med närhet till allt; avkoppling, aktiviteter och service. Camp Ripan har 90 stycken smakfullt inredda stugor med badrum, kabel-tv, internetuppkoppling och telefon. Materialval, inredning och design andas enkelhet och renhet precis som naturen, atmosfären och kulturen i fjällstaden. Inspirationen till anläggningen kommer ifrån de tre kulturer i staden; den svenska, den tornedalska och den samiska. 

Icehotel

På Icehotel finns det 3 olika hotell, det finns Icehotel Vinter som är öppet från december-april och där finns det konstsvit och isrum att sova i, det finns Icehotel 365 som är öppet året runt och de rum som finns att sova i där är konstsvit 365, deluxesvit 365 hilla, deluxesvit 365 jáuvre, deluxesvit 365 johka och designsvit. Det sista hotellet är traditionella hotellrum och stugor som också har öppet året runt, och rummen som finns där är arktisk stuga, nordisk stuga, Kaamos hotellrum och Kaamos deluxe room.

Abisko Mountain Lodge

På Abisko Mountain Lodge kan man välja mellan att bo i stugor eller på själva hotellet. Väljer man att bo i stuga så betalar man för sängkläder, frukost och slutstädning per person. Medans om man väljer att bo på hotell så finns det 4 olika rum att välja mellan, Tvåbäddsrum, Enkelrum,  Dubbelrum och Superiourrum, och då ingår det Wifi, sängkläder, frukost och fri tillgång till Relax och Sauna.