Explore Sweden

Turist i min egen stad

Jimmy Renlund

Bonjour – de franska ordern duggar tätt och det är nästan så att jag själv tror att jag befinner mig i de Franska Alperna istället för en bit utanför min hemstad Luleå.

 De franska orden kommer från en av alla de grupper som kommer till Luleå med den nya charterlinjen mellan Paris och Luleå. Till Explore Luleå kommer de för att pimpla, köra skoter och se norrskenen.

Pontus som driver Explore Luleå tar mig med på en skotertur genom skogen och ut på isen och de vidsträckta vidderna, solen lyser och förutom den starka vinden är det ett fantastiskt före. Vi kör vidare in i viken och stannar vid en grupp glada fransmän som är i full färd med att borra upp hål i isen för att pimpla. Pontus berättar att denna aktivitet är bland den mest uppskattade bland de franska besökarna, och det kan jag förstå. Tänk att gå ut på en is för första gången, det knarrar lite extra från isen och du är lite osäker om den verkligen kommer att hålla? Din guide förklarar för dig att här, här under all snö och is simmar det runt fiskar som vi ska försöka fiska upp. Du får försöka borra upp ett stort hål i isen med en stor borr och sänka ner ditt drag med maggot och sen vänta, vänta och vänta – och plötsligt rycker det till i linan, spänningen stiger, är den stor? Får den plats i hålet? Ivrigt rullar du in linan och får upp en fin abborre! Klart som tusan att jag förstår att det är spännande och en helt unik upplevelse.

Så kommer det ett flygplan i veckan med fransmän som längtar efter att se norrsken och pröva på att köra skoter och gå med snöskor.

Vi lämnar gruppen och åker upp till basecamp , vi slår oss ner på renskinnsfällar vid en värmande eld just bredvid de stora kåtorna/tipitälten där det serveras luncher och middagar. Pontus berättar om de olika aktiviteterna de har, norrskensjakt, snöskovandring, skoterkörning och utbildningsaktiviteten Nordic skills. Den sistnämnda gillar jag lite extra, mycket bra att få tillfälle att lära sig att klä sig rätt, göra upp eld och bygga en bivak. Det är spännande att höra honom prata om hur fort allt har gått och den spännande utvecklingen av vinterturismen som nu sker. Tänk om det kommer dubbelt så många nästa säsong? 400 fransmän som stannar i en vecka gör ett stort avtryck på en destination.


Norrskensjakterna har varit lyckade än så länge den här säsongen berättar Alex som är en av guiderna och Facility Manager - och som idag fick hoppa in och köra mig tillbaka till stan. Han berättar om alla roliga konversationer med turister från hela världen, om kulturkrockar och mångas förvåning över att vi svenskar har fönsterlampor. Det är just de roliga olikheterna som gör resandet så underbart.