Explore Sweden

20 saker att göra i Luleå

Luleå har ca 80 000 invånare och är den största staden i Norrbotten. Till Luleå tar du dig enkelt med flyg via den största inrikeslinjen från Arlanda eller med tåg eller bil. 

Klubbviken

Ta turbåten ut till Klubbviken som ligger på Sandön i Luleå skärgård. Här finns restaurang, badstrand, gästhamn och stugor att hyra. 

Frilufsmuseet Hägnan och kyrkbyn

Världsarvet Gammelstads kyrksad är en fantastisk plats att besöka med en medeltida kyrka och hundratals små röda stugor. Det var även på den här platsen Luleå stad grundades på 1600-talet. 

Frilufsmuseet Hägnan ligger just bredvid kyrkbyn och här får besökarna se hur livet var förr i Norrbottens kustland, titta på djur och bebyggelse från 1800-talet. 

Fri entré förutom vid vissa högtider och evenemang. 

Alcatraz

Ett eventcenter med gocart, pantball, bowling, arkadhall och mycket mer. Perfekt för regniga och kalla dagar! 

Teknikens hus

Ett science center för alla åldrar. Beläget på Porsön just vid Luleå Tekniska universitet.

Norrbottens museum

Norrbottens museum är länsmuseum i Sveriges till ytan största län. Norrbotten har ett varierat landskap som sträcker sig från kust till fjäll med en kulturhistoria på över 10 000 år. 

Priser:

Fri entré

Isvägen

Under vintern finns det en isväg runt centrala Luleå där man kan åka skridskor, spark eller bara promenera. Väldigt populärt bland lokalbor och turister. Ta en extra sväng ut till Gråsjälören och ät en våffla. 

Höghöjdsbanan

Här kan du utmanas bland trädtopparna genom att gå mellan träden i olika hinder och färdas i linbanorna.

Norrbottens teater 

Norrbottensteater ligger fint beläget i Norra hamn. Se någon av de alla föreställningar som produceras varje år. 

Kulturens hus 

Mitt i centrala Luleå vid norra hamn ligger Kulturens hus. Här finns stadsbibliotek, konsthall, konserthall, turistinformation, resturanger och cafeer. Resturangen på våning 4 har en perfekt uteservering med utsikt över norra hamn.

Aronsbadet

Ett kommunalt utomhusbad med tempererade bassänger. Fri entre! Ligger på Örnäset. Kiosk och omklädningsrum finns. 

Sport

Luleå är en idrottstad av ragn. På vintern finns både herr och damlag representerade i de högsta serierna i hockey och basket. 

Rödkallen

I det allra yttersta havsbandet i Luleå skärgård ligger Rödkallen som en utpost mot Finland. Redan under medeltidenfiskades det i vattnen runt ön.

Öluffa

Besök någon av Luleå skärgårds 1321 öar. Du tar dig lätt ut till några av dem med bil eller turbåt, om du inte har tillgång till egen båt dvs. Många av öarna har stugor för uthyrning. 

Cape wild

Besök älgarna och renarna på Cape wild och pröva på lokal mat. 

Flygmuseet F21

Flygvapenmuseum med utställningar av gamla flygplan och material. Finns även en häftig flygsimulator!