Explore Sweden

Luleå

Norrbottens residensstad med närheten till staden och skärgården. Ett brett kulturliv och sportliv.  Under vintern finns det massor av olika vinteraktiviteter och en isväg sträcker sig runt hela stadshalvön. På sommaren är en båtutflykt i skärgården given och Luleå toppar varje år solligan.
20 saker att göra i Luleå


Se & göra

Vad kan man se och göra i Luleå?

Museum:

Norrbottens museum

Norrbottens museum är länsmuseum i Sveriges till ytan största län. Norrbotten har ett varierat landskap som sträcker sig från kust till fjäll med en kulturhistoria på över 10 000 år. 

Priser:

Fri entré

Gammelstdas kyrkstad

Världsarvet Gammelstads kyrksad är en fantastisk plats att besöka med en medeltida kyrka och hundratals små röda stugor. Det var även på den här platsen Luleå stad grundades på 1600-talet. 

Norrbottensteater 

Norrbottensteater ligger fint beläget i Norra hamn. Se någon av de alla föreställningar som produceras varje år. 


Isvägen

Under vintern finns det en isväg runt centrala Luleå där man kan åka skridskor, spark eller bara promenera. Väldigt populärt bland lokalbor och turister. Ta en extra sväng ut till Gråsjälören och ät en våffla. 


Skärgården

Hit tar du dig enkelt med turbåt eller eget fordon. Bland 1 312 underbara öar, kobbar och skär finner du säkert din egen speciella favorit. Möt spännande natur, välbevarad kulturhistoria och inte minst ett unikt växt- och djurliv. Upplevelser som blir fina minnen att leva på en lång tid framöver.


Äventyr

Det finns massor av olika äventyr som man kan göra i Luleå. Ta kontakt med Explore Luleå som har ett brett utbud av aktiviteter, allt från skoterkörning till forsränning. 


restauranger i luleå


Mat & dryck

Tips på restauranger och barer i Luleå

Restauranger:

Restaurang CG

Restaurang CG drivs av passionen att tillaga och servera god mat och dryck. Det handlar om kärlek, kunskap och respekt om råvaran. Fokus är grillat kött, fina fiskar och skaldjur med en norrbottnisk känsla.

Arkipelag

Norrbotten är känt för sina kulinariska läckerheter och  menyn återspeglar det. De varma rätterna är resultatet av en stor matglädje i kombination med  gästernas favoritsmaker.  Här hittar du det bästa som havet, skogen och trädgården har att erbjuda, allt på en tallrik.

Pastabacken

Pastabacken är ett av Luleås familjeföretag, och det drivs med kärlek för mat och dryck. På menyn hittar du mat med Italiensk och Argentinsk tradition. 
Restaurangen är en av Luleås äldsta restauranger och den har befunnit sig på samma plats sedan 1980-talet. 

Aiko Social Dining

Med influenser och inspiration från det Sydamerikanska och Asiatiska köket vill restaurangen bjuda sina gäster och vänner på en resa som visar deras tolkning på mötet av de två världsdelarna. 
Grundtanken med Aiko är att maten ska avnjutas och delas tillsammans, och restaurangen själva rekommenderar att 3 rätter per person är en fullgod middag. 

Karl August

Karl August är en av Luleås nyaste men rätt så klassisk krog. I en av stadens mest anrika byggnader så serveras det svenska smaker med en internationell touch, och såklart en massa god dryck till det. Restaurangen ligger i Elite Stadshotellet. 
Karl Augusts drinklista är skriven av Emil Åreng, en av Sveriges mest välkända och framgångsrika bartenders. Besök restaurangens runda bar, cocktailrondellen, och ta dig en svalkande pilsner, en spännande cocktail, ett glas av husets champagne eller ett glas vin. 

hotel in luleå


Övernattning

Det finns massor med hotell i Luleå. Här är våra favoriter.

Stadshotellet 

Mitt i centrala Luleå ligger detta anrika hotell från 1903, med ståtlig entré och vacker festsal i fransk renässansstil. Vårt hotell i Luleå erbjuder smakfullt inredda rum, gym, parkering, lunchrestaurang och gastropub.

Comfort Hotel Arctic

Comfort Hotel Arctic är ett modernt cityhotell mitt i Luleå, bara 50 meter från stationen. Här bor du i lugna kvarter men med Luleås utbud direkt utanför dörren

Hotell Savoy 

Hotell Savoy ligger på Luleås huvudgata med närhet till stadens puls och sköna naturupplevelser. De erbjuder 76 annorlunda rum. Bar och restaurang där det serveras både frukostbuffé och en spännande kvällsmeny. En trappa ner hittar ni spa & relax och gym, som självklart ingår för alla våra hotellgäster. 

Clarion Hotel Sense

Clarion Hotel Sense innefattar 228 hotellrum, 15 konferensrum, ett spa med utsikt över staden, restaurang och en grym skybar. På hotellet möts du av en avslappnad kontinental atmosfär, där det solida norrländska möter en sofistikerad elegans med modern attityd. Clarion Hotel Sense är hotellet där du som gäst kan inta Norrland med alla dina sinnen. 
I toppen av hotellet hittar du deras restaurang NINE som serverar fantastiskt god mat med lokala ingredienser och globala influenser. 
Sense Spa, som är Luleås högst belägna spa, erbjuder dig som gäst en årstidsbastu, pool med panoramautsikt och sinnrika upplevelser för själ och kropp.

Quality Hotel 

Quality Hotel ligger perfekt efter Storgatan med närheten  till Norra hamn som är fylld med båtar och restauranger på sommaren och isvägen på vintern. 

Klubbviken havsbad

Klubbviken havsbad är ett av de finare havsbaden som Nordkalotten har att erbjuda med sina utsökta badmöjligheter, fin och bra service i form av  bastur, stugor att hyra, restaurang, toaletter, en gästhamn med ungefär 45 platser och väldigt många aktiviteter för både små och stora.
Under sommarsäsongen går det flera turbåtar till och från Klubbviken varje dag. 
Klubbviken ligger ute på Sandön, och precis som namnet antyder så är viken helt uppbyggd av sand, grus och annat sediment från Luleälven. Ön är relativt platt med väldigt fina tallhedar och långgrunda sandstränder. En rekommendation är att ta en promenad till det långgrunda området på sydsidan.