Bästa tiden och platserna för att se norrsken

Jesús Garrido 

Best locations and time for Northern lights

Viktigt för att se norrsken

Det viktigaste när du ska se norrsken är att förstå vädret och solaktiviteten för att veta om norrskenet kommer att dyka upp eller inte. Om solaktiviteten är tillräckligt stark för att skapa norrsken, är nästa steg att veta vart du ska gå – om din plats tillåter dig att se dem, om det finns ljusföroreningar eller om du är "fångad" i en dal där berg blockerar mycket av horisont. Om det inte är klart i ditt område måste du veta hur du hittar klar himmel. Jag använder personligen satellitbilder som uppdateras varje timme för att spåra molnrörelser och hitta luckor på himlen. Det är också viktigt att nämna att de flesta kommer för att se norrskenet under vintern när temperaturen kan sjunka nära -40 grader, så det är avgörande att vara välutrustad för att klara timmar av minimal rörelse medan du tittar på norrskenet. Dessutom, om du planerar att fotografera norrsken, rekommenderar jag alltid att spana in platsen under dagen för att bekanta dig med området på natten. Ta reda på om det finns en frusen flod bredvid din plats, om det är säkert att gå på, om det finns några faror i närheten, och när natten faller kan du fokusera enbart på att få det skott du vill ha.

Men utifrån min erfarenhet av att ha besökt många av dessa länder skulle jag välja Swedish Lapland, närmare bestämt Abisko

Bästa platserna att se dem Från slutet av augusti till mitten av april kan du se norrsken över regionen som kallas norrskensovalen, vilket är området runt jordens geomagnetiska poler där norrsken förekommer oftast. Denna "ovala" ligger vanligtvis mellan 65 och 75 grader norr, men under geomagnetiska stormar eller stora solhändelser kan de ses längre söderut eller, vissa dagar, längre norrut. Sammanfattningsvis erbjuder alla platser nära eller ovanför polcirkeln goda chanser att se norrsken – från Alaska, Kanada, Grönland, Island, Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Men utifrån min erfarenhet av att ha besökt många av dessa länder skulle jag välja Swedish Lapland, närmare bestämt Abisko. Här har vi klarare himmel än någon annanstans inom polcirkeln på grund av ett mikroklimat som bildas i detta område. Dessutom, eftersom det är en liten by med mycket få invånare, är ljusföroreningar praktiskt taget obefintliga.

Toppställen att se norrsken

Inom svenska och norska Lappland kan du hitta några av de vackraste platserna att se norrsken. En av mina favoriter är Čuonjávággi-dalen, mer känd som "Lapplands portar", de ikoniska U-formade bergen som syns från Abisko. Att klättra upp och stå mellan de två bergen medan du tittar på norrskenet är en unik upplevelse.

Längs med sjön Torneträsk finns det många vackra platser att se dem, speciellt när sjön börjar frysa och man kan se norrskenet reflekteras på den nybildade isen.

Närliggande fjordar i Narvik – Många fjordar nära Narvik erbjuder fri utsikt (utan hinder eller stora berg) mot norr, där norrskenet vanligtvis dyker upp (även om de kan ses åt alla håll under dagar med stark aktivitet). Från Abisko är de bara en timmes bilfärd bort, och du kan njuta av fjordar och norrsken samtidigt, vilket är otroligt.

Om mitt företag Northern Wilds Expeditions

Jag grundade Northern Wilds Expeditions för att dela den arktiska vildmarken som fascinerar mig så mycket. Jag tror att det är väldigt viktigt för människor att lära känna den här delen av planeten eftersom jag tror att människor är mer benägna att skydda något när de vet det. Det är vad jag siktar på med det här företaget – att föra naturen (vilda djur, landskap, norrsken, etc.) närmare alla så att de återvänder hem med ett nytt perspektiv på vad Arktis betyder, vilket ökar medvetenheten på ett berikande och hållbart sätt.

Som professionell fotograf har jag också publicerat arbeten med National Geographic, BBC, European Space Agency, NASA, etc., och jag tror att fotografi har stor kraft att öka medvetenheten. Det är därför jag också fokuserade företaget på fotograferingsturer, så att andra som kommer på mina resor med en kamera kan lära sig att använda den tillsammans med mig, och sedan ta bilderna tillbaka till alla hörn av planeten där de kommer ifrån.

Hur jag hamnade i Sverige?

Jag kom först till Arktis 2017 när jag åkte på semester till Norge för att se norrsken. Vid den tiden var jag 22 år gammal och blev förälskad i den arktiska naturen när jag började se snöklädda berg, fjordar, vidsträckta dalar, stora skogar och tundran – allt i samma region. Under den semestern bestämde jag mig för att jag ville stanna och bo där. Jag fick jobb i Tromsø och kom aldrig tillbaka från den semestern. Men efter 6 månaders boende i Tromsø kände jag att det var en för stor stad (ca 70 000 invånare), så jag bestämde mig för att flytta till Sverige. Jag hittade Abisko på Google Maps, en väldigt liten by (mellan 80 och 100 invånare) vid foten av bergen, med en gigantisk sjö bredvid, nära de norska fjordarna, och jag visste att jag måste se den platsen. Jag kom hit för att jobba när jag fyllde 23, och det skulle vara i 4 månader, men 7 år senare är jag fortfarande här. Jag visste att jag hade hittat min plats så fort jag kom dit.