Se & göra
I Rättviks Naturmuseum följer du Siljansbygdens och Rättviks utveckling från jordens födelse fram till idag. Museet visar deras rika djur- och växtliv och deras unika geologi. Dom presenterar även många av kommunens naturområden och ger dig den vägledning du behöver för utflykter dit.
Vill du se lummig granskog rik på blommande örter, mager tallskog med annorlunda flora och kulturlämningar i form av kalkugnar har du kommit helt rätt.
Östbjörka kalkberg är uppbyggt på revkalksten som har bildats av koralldjur i det hav som täckte Siljansbygden för ungefär 350 miljoner år sedan.
Där finns det gott om växter som trivs bra i kalkmiljön, så som tibast, trollduva, underviol, vårärt, grönkulla och dvärghäxört. I tallkalkskogen som växer öster om ravinen kan du hitta orkidén brudsporre och den lilla ormbunken låsbräken. Inom reservatets ramar finns det massor av ruiner efter gamla kalkugnar, konsten att bränna kalk nådde Sverige under medeltiden och kalken användes då som gödningsmedel och skinnberedning men också i murbruk.