Explore Sweden

Rättvik


Se och göra i Rättvik

Se & göra

Rättviks Naturmuseum

I Rättviks Naturmuseum följer du Siljansbygdens och Rättviks utveckling från jordens födelse fram till idag. Museet visar deras rika djur- och växtliv och deras unika geologi. Dom presenterar även många av kommunens naturområden och ger dig den vägledning du behöver för utflykter dit. 

Östbjörka Naturreservat

Vill du se lummig granskog rik på blommande örter, mager tallskog med annorlunda flora och kulturlämningar i form av kalkugnar har du kommit helt rätt.
Östbjörka kalkberg är uppbyggt på revkalksten som har bildats av koralldjur i det hav som täckte Siljansbygden för ungefär 350 miljoner år sedan.
Där finns det gott om växter som trivs bra i kalkmiljön, så som tibast, trollduva, underviol, vårärt, grönkulla och dvärghäxört.  I tallkalkskogen som växer öster om ravinen  kan du hitta orkidén brudsporre och den lilla ormbunken låsbräken. Inom reservatets ramar finns det massor av ruiner efter gamla kalkugnar, konsten att bränna kalk nådde Sverige under medeltiden och kalken användes då som gödningsmedel och skinnberedning men också i murbruk.

restauranger i Rättvik

Äta & dricka

Diner 45

Diner 45 är den unika restaurangen som för känslorna tillbaka till 50-talet. Inredningen, menyn och musiken är smakfullt sammansatt för att passa in på 50-talet och restaurangen utgör en god och rolig upplevelse för hela familjen. Det serveras alltid mat tillagad från grunden med de bästa råvarorna. Allt är amerikainfluerat och görs med kärlek, och lite chili. 

Bistro Apan

En bit utanför Rättvik finns Bistro Apan och här beställer du in mellan-rätter med allt från heta långkok till skagentoast, och njuter av lyxiga drinkar, lokala hantverksöl och ett urval av de bästa vinerna från Portugal.
Avsluta sedan kvällen i den flotta baren med flipperspel, lite rundpingis och en Spritz eller mys på med en cognac & espresso framför kaminen. Under sommaren är uteserveringen riggad och boulebanan är nykrattad och redo för er. 

hotell i Rättvik

Övernattning

Siljansbadet - First Camp 

En fantastisk fin kamping vid stranden till Siljan och just bredvid den omtalade långbryggan från år 1895 som sträcker sig hela 628 meter ut i vattnet. Kampingen har fina kampingplatser, stugor och nya glamping tält. Några av stugorna är designade invändigt som stora husvagnar vilket är lite roligt. En bra restaurang finns inne på området och barnklubb.

Hotell Rättvik

Precis intill Rättviks station och den välkända långbryggan som går ut till Siljan hittar du Hotell Rättvik. Hotellet har 28 rum att välja mellan; singel, dubbel, dubbel superior, familjerum och svit. Alla rum har Hildingsängar som gör att du som gäst sover otroligt skönt, vissa rum har även otrolig utsikt över Siljan. Hotellet har en 50-tals Diner där du serveras mat och frukostbuffé i amerikansk stil.

Dala Wärdshus

Bo i  de charmiga timmerstugorna med grästak på Dala Wärdshus. På Dala finns det 37 olika rum, alla med egen ingång, dusch och toalett. Dala Wärdshus är ett populärt var för de resenärer som är på väg mot norra Dalarna, Falun eller Borlänge. Wärdshuset ser gärna att gästerna tar med sin fyrbenta vän på din resa och ger dig möjlighet att hitta bra rastplatser i området. Vill du ha extra avkoppling så har du tillgång till bastu och att bada vedeldad badtunna, det är bara att be personalen värma upp den.